εβδομάδα #0 – προετοιμασία

witch_by_burari

εβδομάδα #0 – προετοιμασία

Καλώς μας ήρθε ο καινούριος χρόνος, διαμόρφωσα και μια αναγνωστική συνταγή για το 2016 που με γεμίζει τρόμο καθώς τη διαβάζω στα κιτάπια των αναγνωστικών στόχων, οπότε αποφάσισα να κρατήσω ένα ημερολόγιο για τις περιπέτειες μου στον θαυμαστό και γεμάτο με jabberwockies κόσμο της λογοτεχνίας…

1. Ατρέας Λιμβρός, Ἑν Ἀρχῇ Ἦν ὁ Λοιγός (2014, συλλογή διηγημάτων τρόμου, 3/5)
Ολοκληρώνοντας την ανάγνωση του πρώτου διηγήματος της συλλογής, της Νύμφης, με το εξαιρετικό πλέξιμο της δυσειδαιμονικής χριστιανοσύνης της ελληνικής γης με την παγανιστική της αρχαιότητα, θεώρησα ήδη ότι κρατώ στα χέρια μου την πρωτόλεια ύλη ενός συγγραφέα με τους δέκτες του στραμμένους προς τους ανθρώπους γύρω του και με διάθεση να φωνάξει για τον τρόμο που τον περιβάλλει. Η αποτύπωση ενός πνιγερού άστεως σε διηγήματα όπως ο Νομάς ή το δυσκολοχώνευτο Κάθε Σπίτι Μια Φωλιά κι οι ανηλεείς ανθρώπινοι χαρακτήρες που διαγράφονται ανάμεσα στις σελίδες των ιστοριών της συλλογής διαγράφουν έναν κόσμο όπου ο λοιγός αντικαθιστά τον λόγο σαν αρχή της πραγματικότητας κι εμείς, οι αναγνώστες κι οι αναγνώστριες καλούμαστε να το κατανοήσουμε στο πετσί μας και τα σπλάχνα μας. Πρόκειται για μια ιδιαίτερη και εξαιρετική πρώτη συλλογή διηγημάτων ενός (πολύ) νέου συγγραφέα.

2. Μένανδρος, Δύσκολος (περ. -316, δράμα νέας κωμωδίας, 4/5)
Ο Δύσκολος Μισάνθρωπος όπως είναι ο εναλλακτικός του τίτλος) είναι το πληρέστερο έργο της ελληνικής νέας κωμωδίας που έχει φτάσει στα χέρια μας. Η πλοκή παρουσιάζει μικρό ενδιαφέρον και το κωμικό στοιχείο του δράματος προκύπτει κυρίως από τις αλληλεπιδράσεις των προσώπων που έχουν έντονα τυπολογικά στοιχεία.

 >>

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s