εβδομάδα #4 – θα ‘θελα να γίνω έτσι όπως έχει γίνει μια φορά κάποιος άλλος

εβδομάδα #4 – θα ‘θελα να γίνω έτσι όπως έχει γίνει μια φορά κάποιος άλλος

11. Jean Anouilh, Léocadia, Λεοκάντια (1940, μοντερνιστικό δράμα, 3/5)
Μια όμορφη ρομαντική κωμωδία όπου η παράδοση του σουρεαλισμού και οι πολύχρωμες γαλλικές ταινίες, όπως η Αμελί, βρίσκουν έναν ενδιάμεσο τους κρίκο. Η ιστορία, χαριτωμένη και αφήνοντας ενδιαφέρουσες προεκτάσεις, δεν κατορθώνει τελικά να κάνει κάποιο κλικ που να της προσδίδει περισσότερο ενδιαφέρον τόσες δεκαετίες μετά την εποχή που γράφτηκε.

12. Peter Handke, Kaspar, Κάσπαρ (1967, δράμα, 5/5)
Το πειραματικό θεατρικό έργο Κάσπαρ δεν παρουσιάζει την υπόθεση του Κάσπαρ Χάουζερ όπως είναι στην πραγματικότητα ή όπως ήταν στην πραγματικότητα. Παρουσιάζει τι μπορεί να γίνει με κάποιον Κάσπαρ που προσπαθεί να μάθει να μιλά μέσω της ομιλίας. Ένα κλειστοφοβικό έργο που προέρχεται από την καφκική παράδοση, τα κρεματόρια των στρατοπέδων συγκέντρωσης του Β’ΠΠ και την ισοπέδωση του ανθρώπου από τον κόσμο-μηχανή που τον περιβάλλει, ενώ, ταυτόχρονα, ο ίδιος αποτελεί κομμάτι του. Γραμμένος το 1967, σε μια εποχή ανάγκης για έναν κόσμο διαφορετικό, έναν κόσμο πιο ανθρώπινο, ο Κάσπαρ αμφισβητεί την πραγματικότητα όπως είναι και προσπαθεί να οραματιστεί την πραγματικότητα όπως θα μπορούσε να είναι.

13. Θανάσης Πέτρου, Ο Τυμπανιστής και οι Φίλοι Tου (2008, συλλογή μικρών ιστοριών comics, 4/5)
Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συλλογή δεκατριών μικρών ιστοριών comics που είχαν πρωτοδημοσιευτεί κυρίως στη Γαλέρα και το 9 την περίοδο 2005-8. Οι ιστορίες αγγίζουν διάφορα είδη του φάσματος του φανταστικού και μη. Επιστημονική φαντασίας, μαγικός ρεαλισμός, τρόμος κι ιστορίες καθημερινής ελληνικής τρέλας παίρνουν μορφή σε διπλανές σελίδες. Τα σενάρια υπογράφουν οι Δημήτρης Βανέλλης, Πέτρος Ζερβός, Παναγιώτης Κούστας και Αλέκος Παπαδόπουλος, ενώ στη συλλογή περιέχονται και τέσσερα διασκευασμένα διηγήματα, ένα του Γουατεμαλέζου Augusto Monterroso και τρία του σπουδαίου Πολωνού συγγραφέα Sławomir Mrożek.

>>

<<

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s